Avrupa Komisyonu adına yapılan trafik kazası istatistiklerinin bir analizine göre, Avrupa Birliği’nde meydana gelen tüm trafik kazalarının %10-25’inde sürücü yorgunluğu etken bir faktördür. Bu nedenle, Sürücü Uyuşukluk ve Dikkat Uyarısı (DDAW) sistemlerinin takılması, Avrupa Komisyonu tarafından güncellenmiş Genel Güvenlik Yönetmeliğine dahil edilmek üzere belirlenen yeni güvenlik özelliklerinden biriydi. EU 2019/2144 sayılı “Motorlu taşıtların ve römorklarının ve bu taşıtlara yönelik sistemler, aksamlar ve ayrı teknik ünitelerin genel güvenlikleri ve araçtaki yolcuların ve savunmasız yol kullanıcılarının korunmasına ilişkin tip onay gereklilikleri” yönetmeliği yazımızda Genel Güvenlik Yönetmeliği 2 veya GSR 2 olarak anılacaktır,
Sürücü Uyuşukluk ve Dikkat Uyarısı (DDAW) sistemleri, EU 2019/2144’te “araç sistemleri analizi yoluyla sürücünün uyanıklığını değerlendiren ve gerekirse sürücüyü uyaran” sistemler olarak tanımlanmaktadır. Geçtiğimiz birkaç yıl içinde, Avrupa Komisyonu, Sürücü Uyuşukluk ve Dikkat Uyarısı (DDAW) sistemleri için ayrıntılı teknik gereksinimleri ve test prosedürlerini belirlemek için yeni bir Yetkilendirilen Düzenleme geliştirdi ve bu yeni Yetkilendirilen Düzenlemenin EU 2021/1341 son versiyonu , 16 Ağustos 2021 tarihinde Avrupa Birliği Resmi Gazetesinde yayımlanmıştır.
DDAW sistemlerinin bir insan sürücünün davranışsal özelliklerini değerlendirmeye yönelik olması nedeniyle, doğrulama testinde insan katılımcıları kullanmadan etkinliklerini yeterince belirlemenin mümkün olmadığı kanıtlanmıştır. Ayrıca, Devredilen Yönetmelik, hangi dolaylı yolların kombinasyonunu belirtmeyerek, örneğin; sürücüden gelen direksiyon girdilerinin izlenmesi, aracın şerit işaretleri içindeki yol konumunun izlenmesi vb. üreticilerin, sürücünün uyanıklığını belirlemek için kullanması gerekir. Bu iki faktörün kombinasyonu, tüm DDAW sistemlerinin performansını yeterli şekilde değerlendirebilecek bir standart test prosedürü seti tanımlamanın mümkün olmadığı anlamına geliyordu. Bu nedenle, Yetki Verilmiş Tüzük, önceki AB Tüzüklerinde kullanılandan farklı bir yaklaşım benimser.
Yeni yetkilendirilmiş yönetmelik, tüm DDAW sistemlerinin uyması gereken bir dizi önemli teknik gereksinimi belirtir. Bunlar aşağıdakilerle ilgili gereksinimleri içerir:
- Çalışma koşulları – Sistemin çalışması gereken koşulların belirtilmesi, örneğin DDAW sistemi 70km/s üzerindeki hızlarda otomatik olarak etkinleştirilmelidir, sistem hem gündüz hem de gece koşullarında çalışmalıdır, vb.
- Performans kriterleri – Bir uyarı verilmesi gereken sürücü uyuşukluk seviyesinin belirtilmesi ve sürücü uyuklamasını değerlendirmek için kullanılabilecek kriterlere örnekler verilmesi.
- Sürücü uyarıları – Gerekli/izin verilen görsel, sesli ve diğer uyarı türlerinin ve kombinasyonlarının belirtilmesi.
- Sistem arızası – DDAW sistemi içinde tespit edilmesi gereken arızaların ve bunların sürücüye nasıl bildirilmesi gerektiğinin belirtilmesi.
- Yola elverişlilik testi hükümleri – Bir yola elverişlilik testi sırasında DDAW’ın doğru operasyonel durumunun nasıl belirlenebilmesi gerektiğinin belirtilmesi.
Gereksinimlerin diğer AB Yönetmeliklerinde geleneksel olarak izlenen yaklaşımdan farklı olduğu yeni Yetki Verilmiş Yönetmeliğin test ve uygunluk gösterimi yönlerindedir. Bu yeni Yetkilendirilmiş Yönetmelikte belirtilen yaklaşım temel olarak şu şekildedir:
- Araç üreticilerinin, DDAW sistemlerinin ve işleyişinin teknik ayrıntılarını, DDAW sisteminin etkinliğini belirlemek için kullanılan test prosedürlerinin ayrıntılarını, bu test prosedürlerini seçme gerekçelerini ve tam bir test sonuçlarını içeren bir bilgi dosyası derlemeleri gerekmektedir. İnsan katılımcılar kullanılarak DDAW sistemlerinde gerçekleştirilen doğrulama testlerinden araç üreticisi ayrıca Teknik Servisin sistemin performansını doğrulamak için üstlenebileceği bir test prosedürü/test senaryosu belirlemelidir.
- Teknik Servis, DDAW sisteminin tasarımının, çalışması ve performansını tüm yönlerini usulüne uygun olarak dikkate alındığından ve doğrulama testlerinden elde edilen test sonuçlarının belirtilen gerekliliklere uygunluğunu yeterince gösterdiğinden emin olmak için araç üreticisi tarafından sağlanan tüm bilgileri tam olarak değerlendirecektir. Teknik Servis ayrıca sistemin performansını doğrulamak için araç üreticisi tarafından tanımlanan test prosedürünü/test senaryosunu da taşıyacaktır.
Araç üreticilerine, sistemlerinin performansını değerlendirmek için kullanılan kesin test rejimlerini belirlemede bir miktar özgürlük ve esneklik tanınmasına rağmen, taslak yönetmelik, tüm test rejimleri için uyulması gereken bir dizi kriter belirlemektedir. Örneğin:
- Sürücü sersemliği, Karolinska Uykululuk Skalası (KSS) kullanılarak veya KSS’ye eşdeğer olduğu gösterilen bir yöntemle değerlendirilmelidir.
- Doğrulama testlerine en az 10 bireysel insan katılımcı dahil edilmelidir.
- Her test katılımcısı en az bir gerçek pozitif sonuç (DDAW sisteminin “uykulu” bir sürücüyü doğru bir şekilde tanımladığı yerde) veya en az bir yanlış negatif sonuç (DDAW sisteminin “uykulu” bir sürücüyü doğru şekilde tanımlamadığı) üretmelidir.
DDAW sisteminin geçerli minimum performans eşiklerine uygunluğunu doğrulamak için Yetki Verilmiş Yönetmelik, doğrulama testlerinden elde edilen sonuçlara uygulanması gereken istatistiksel bir yaklaşım belirtir.